Του Σπυρου Kαραλη
Αγνοια για τις θολές πτυχές της υπόθεσης και πεποίθηση ότι δεν υπήρξε καμία παρατυπία στις ανταλλαγές γης και τις άλλες δραστηριότητες που ανέπτυξε η Μονή Βατοπεδίου, καθώς και πως δεν υφίσταται κανένα σκάνδαλο, δήλωσε ο ηγούμενος Εφραίμ στην κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή.
Ο κ. Εφραίμ επικαλέστηκε ανάγκες ανακαίνισης των εγκαταστάσεων και διαφύλαξης των πολλών πολύτιμων κειμηλίων που υπάρχουν εκεί, καθώς και φιλανθρωπικούς λόγους, για τη συσσώρευση πλούτου στη μονή. Τόνισε ότι ο ίδιος είναι ακτήμων και ότι δεν είναι Ρασπούτιν, αλλά «δάσκαλος των ακτημόνων παιδιών», προσθέτοντας ότι τον επισκέπτονται δεκάδες άτομα καθημερινά προσβλέποντας σε βοήθεια.
Υποστήριξε ότι έως τώρα η μονή αποφυλάκισε περί τα χίλια άτομα και εν συνεχεία προέβλεψε δύσκολες μέρες για την Ελλάδα, λέγοντας ότι «έρχεται πείνα». «Δεν είμαι προφήτης. Σας ανοίγω την καρδιά μου. Εγώ έβλεπα αυτό το πράγμα κι έλεγα να έχουμε χρήματα για να μπορέσουμε να δώσουμε στον πεινασμένο που θα έρθει στο μοναστήρι. Θα έρθει πείνα στην Ελλάδα. Και θα το δείτε κι εσείς», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές.
Αναφέρθηκε επίσης στους υψηλούς ξένους, φίλους της μονής, κάνοντας ονομαστική αναφορά στον Ρώσο πρωθυπουργό Ντ. Μεντβέντεφ και τον Κάρολο της Αγγλίας. «Πηγαίνουμε στη Ρωσία και με φωνάζει ο Μεντβέντεφ να με δει, διότι έχει κάποιο πρόβλημα και πάω και μιλώ δύο ώρες μαζί του. Δεν είναι αίγλη της Ελλάδος αυτή; Ερχεται ο Κάρολος της Αγγλίας και κάθεται τόσες μέρες μαζί μου και συνεχώς συζητεί πνευματικά. Αυτό δεν είναι αίγλη της Ελλάδος;».
Οσον αφορά την ουσία της υπόθεσης και τις περιβόητες ανταλλαγές, είπε ότι η πρόταση δεν ήταν των μοναχών αλλά ήλθε από την πλευρά της Πολιτείας και υπέδειξε τους πρώην υπουργούς κ. Σ. Τσιτουρίδη και Ευ. Μπασιάκο, ενώ αρνήθηκε κάθε ανάμειξη των κ. Γ. Αγγέλου και Θ. Ρουσόπουλου ως ενδιάμεσων ώστε να προχωρήσουν ταχύτερα οι σχετικές διαδικασίες.
«Η ανταλλαγή άρχισε να μας σφυρίζεται από τον κ. Τσιτουρίδη. Ελεγε ότι δεν μπορούμε να σας δώσουμε χρήματα, δεν μπορούμε να σας δώσουμε ομόλογα. Ετσι αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε από τότε ότι πάει το θέμα προς τα εκεί». Πρόσθεσε δε ότι η μονή «σύρθηκε» στις ανταλλαγές και επικαλέστηκε τη συζήτηση που είχε με τον πρώην υπουργό Γεωργίας κ. Μπασιάκο. «Εγώ το λέω με στεντόρεια φωνή, η μονή σύρθηκε στις ανταλλαγές. Μάλιστα, όταν μου είπε ο κ. Μπασιάκος ότι “ξέρετε, θα πάμε σε ανταλλαγές, αλλά εκτός Ροδόπης και Ξάνθης’’, του λέω: “Κύριε Μπασιάκο, θα μου δώσετε ανταλλαγές όταν εκεί δεν με θέλουν, ποιος θα με θέλει; Υπάρχει μια προκατάληψη ενώπιον του ράσου”. Μου λέει: “Θα σας δώσουμε στην επικράτεια διάφορα κομμάτια’’. Και του απήντησα: “Μα, όταν εκεί δεν με θέλουν οι φορείς, θα με θέλουν αλλού; Θα με εμπλέξετε”».
Οσον αφορά την κυριότητα της λίμνης και των παρόχθιων εκτάσεων, τόνισε με έμφαση ότι προκύπτει από χρυσόβουλα, θέτοντας παράλληλα ζητήματα εθνικού χαρακτήρα και λειτουργίας των Πατριαρχείων Ιεροσολύμων και Αλεξανδρείας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για τις επαφές που είχε με τους κ. Θ. Ρουσόπουλο και Γ. Αγγέλου είπε ότι έρχονταν στο μοναστήρι για προσωπικούς λόγους και ότι ουδείς δεν ενήργησε για λογαριασμό της μονής στην επιτάχυνση των διαδικασιών για τις ανταλλαγές γης. Δεν αρνήθηκε ότι επισκεπτόταν το Μαξίμου για να δει τον κ. Ρουσόπουλο, υποστήριξε όμως ότι οι επισκέψεις αυτές γίνονταν για να δώσει προσκλήσεις σε διάφορες εκδηλώσεις που διοργάνωνε η μονή. Αρνήθηκε, τέλος, ότι συζήτησε με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή σχετικά με τις εκτάσεις γης κατά την επίσκεψή του στη μονή το 2004.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου