Δευτέρα 12 Απριλίου 2010
Συνέντευξη του Αλβανού προέδρου.
Σε συνέντευξή του ο Αλβανός πρόεδρος, Μπαμπίρ Τόπι, στο δημοσιογράφο Μέντωρ Ναζάρκο στην εκπομπή «αντινομίες» της αλβανικής τηλεόρασης, απάντησε σε ‘αιχμηρές’ ερωτήσεις που του τέθηκαν.Ο Μπαμπίρ Τόπι, απαντώντας καταρχάς στα γεγονότα της ελληνικής παρέλασης εξέφρασε την ικανοποίησή του με την άμεση αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.«Είμαι ευτυχής», δήλωσε ο πρόεδρος της Αλβανίας, «που η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε αμέσως με ρητή εντολή του Υπουργού Άμυνας και του αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας, για την καταδίκη του συμβάντος και ζήτησαν συγνώμη για αυτό, υποσχόμενοι στην αντιμετώπιση του θέματος».Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για τη δημιουργία των ελληνικών στρατιωτικών νεκροταφείων και τις αντιδράσεις των τσάμηδων βουλευτών δήλωσε τα εξής:«Το ζήτημα των ελληνικών νεκροταφείων είναι ένα ζήτημα που κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο εδώ και πολλά χρόνια. Θα έλεγα πως είναι μια τυπική διαδικασία στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί στην Αλβανία, όπως ισχύει και για άλλα έθνη. Το ζήτημα έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί με την Ελλάδα είχαμε κάποιες ιδιαιτερότητες στις σχέσεις μας στο παρελθόν. Άλλωστε είναι μια πολιτική που έχουμε ακολουθήσει και με τους βρετανούς στρατιώτες».
Δημοσιογράφος: "Ναι κύριε πρόεδρε, αλλά το μέγεθος των νεκροταφείων, ο αριθμός των μνημείων"...
Πρόεδρος Αλβανίας (τον διακόπτει):
«Σας είπα δεν προτίθεμαι να μπω σε συγκεκριμένα στοιχεία. Αλλά σχετικά με το ερώτημά σας με τους τσάμηδες, συμφωνώ ότι είναι ένα ζήτημα. Είναι απολύτως εύλογο να επιστήσουμε την προσοχή μας και το σεβασμό μας στο πρόβλημα της Τσαμουριάς, που σφάχτηκε πληθυσμός της σε μια συγκεκριμένη περίοδο της ιστορίας. Υπάρχει ένα ζήτημα τιμής και συμφωνώ πως πρέπει να εξετασθεί το θέμα με ηρεμία και ισορροπία».
Και πιο κάτω θα τονίσει ο Αλβανός πρόεδρος:
«Τα ζητήματα αυτά δεν είναι ταμπού, αντιθέτως έχουμε δει επανειλημμένα το θέμα της σφαγής των Τσάμηδων ως ένα μαύρο σημάδι στην ιστορία των δύο λαών. Οι δύο χώρες έχουν ξεπεράσει σε πολιτικό επίπεδο τα θέματα αυτά, υπάρχουν όμως αρκετά νομικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Όπως είναι το ζήτημα της ιδιοκτησίας, το θέμα της ελεύθερης διακίνησης των Τσάμηδων στις κατοικίες τους».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Τί θέλουμε εμείς και σκαλίζουμε πράγματα που είναι άλλων Ιερέων Ευαγγέλια! Καλό και φρόνιμο είναι η συνύπαρξη όλων των λαών και δη των Βαλκανικών μη εξαιρουμένης και της Τουρκίας , ειρηνικά, αγαπημένα με συνεργασία και αγάπη ,πέρα και πάνω απο θρησκείες ,ιδιοματισμούς κλπ. Τί περισσότερο θα κερδίσει π.χ. η Αλβανία αν είχε σήμερα και αυτά που λένε κάποιοι πως διεκδικεί; Σήμερα όλος ο πλούτος καθαρός και ατόφιος δεν πάει στην χώρα αυτή με τα γνωστά ευεργετικά αποτελέσματα!Έτσι και με τις υπόλοιπες χώρες. Καλύτερα θα ήταν και απο πλευράς Τουρκίας να γίνονταν κάτι καλό για το συμφέρον των λαών. Για φανταστείτε ΕλληνοΤουρκική φιλία, να λειτουργήσουν οι εκκλησίες μας, με την Αγιά Σοφιά,Να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης και το Αιγαίο μας να γίνει θάλασσα ειρήνης συνεργασίας με αμοιβαία εμπιστοσύνη. Αλλά βλέπετε, "οι νταβατζήδες μας"ακολουθούν το :"Διαίρει και βασίλευε" σκοτώνοντας τους λαούς.Κρίμα!!!Παράδειγμα τρανό είναι τα Σκόπια.Τί να πει κανείς.Άλλοι τους βάζουν και αυτούς και τους άλλους.Ας είμαστε αγαπημένοι, δυνατοί και "Μολών λαβέ" Έλεος.
ΑπάντησηΔιαγραφή