Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Ο Μεσσιανικός Ιουδαϊσμός αναγνωρίστηκε στο Ισραήλ

Το παρακάτω άρθρο περί της πρόσφατης αναγνώρισης του Μεσσιανικού Ιουδαϊσμού στο Ισραήλ, είναι του Rabbi Baruch Rubin, ενός «μεσσιανικού» ραββίνου των ΗΠΑ. Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ‘Charisma’.


Σύμφωνα βέβαια, με την Ιουδαϊκή ιστοσελίδα http://jewishisrael.ning.com/, η είδηση δεν είναι νέα, αλλά «ανακυκλωμένη» ήδη από το 2002.

Πριν προχωρήσουμε στο άρθρο να πούμε λίγα πράγματα για τον Μεσσιανικό Ιουδαϊσμό.

Ο Μεσσιανικός Ιουδαϊσμός είναι ένα θρησκευτικό κίνημα που αποτελείται από Εβραίους που έχουν πιστέψει στον Ιησού Χριστό, τον οποίον ονομάζουν «Γιεσούα» (“Yeshua”, Ιησούς στα εβραϊκά).
Ξεκίνησε την δεκαετία του 1960 στις ΗΠΑ και άρχισε να εξαπλώνεται μεταξύ των εκεί Εβραίων με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχει στις ΗΠΑ ένας πληθυσμός Εβραίων - ο συντριπτικά μεγαλύτερος σε όλη τη Γη- που ομολογούν πίστη στον Χριστό.
Σήμερα υπάρχουν πάνω από 500.000 Μεσσιανικοί Ιουδαίοι, («Messianic Jews»), εκ των οποίων 15.000 με 20.000 ζουν στο Ισραήλ.
Το σίγουρο είναι ότι τελευταία υπάρχει μέσα στο Ισραήλ μία θεαματική αύξηση ντόπιων Εβραίων που ασπάζονται τον Μεσσιανικό Ιουδαϊσμό.
Βέβαια η μορφή και η λειτουργία του Μεσσιανικού Ιουδαϊσμού δεν είναι «γνήσια» χριστιανική. Απουσιάζει η αναφορά στην Τριαδικότητα του Θεού, στην Θεότητα του Χριστού, στην ίδρυση και αποστολή της χριστιανικής Εκκλησίας, στο βάπτισμα στο νερό κλπ. Επίσης η σταυρική θυσία του Χριστού δεν πολυακούγεται, ενώ ο Σταυρός ούτε αναφέρεται (μιλάνε απλά για «ξύλο»), ούτε προβάλλεται πουθενά ως σύμβολο.
Αναφέρονται στον Χριστό ως Μεσσία του Ισραήλ και Λυτρωτή. Ποτέ δεν τον αναφέρουν Κύριο και σπάνια Υιό του Θεού. Οι ίδιοι τέλος, δεν δέχονται να τους αποκαλούν «χριστιανούς» και κρατάνε αποστάσεις (τουλάχιστον επίσημα) από τις χριστιανικές εκκλησίες και τους χριστιανούς. Ονομάζουν τις συναθροίσει στους «συναγωγές», τηρούν τις Ιουδαϊκές γιορτές, τιμούν το Σάββατο, υπερασπίζονται τις Ιουδαϊκές παραδόσεις, συνεχώς υπενθυμίζουν την αγάπη τους και την υποστήριξή τους στο έθνος τους και στέκονται στο πλευρό του κράτους του Ισραήλ.
Φυσικά οι Ιουδαίοι - και ιδιαίτερα οι φανατικοί – δεν τους πιστεύουν, τους αντιπαθούν, τους θεωρούν προδότες και δεν τους αναγνωρίζουν ότι είναι γνήσιοι Ιουδαίοι. Τους θεωρούν όργανα των «μισσιονάριων» του δυτικού χριστιανισμού που σκοπό έχουν τον προσηλυτισμό Ιουδαίων και την αλλοίωση της Ιουδαϊκής θρησκείας.
Το καλό της υπόθεσης βέβαια, είναι ότι ύστερα από αιώνες πνευματικής ερήμωσης, βλέπουμε ολοένα και περισσότερους Εβραίους να επικαλούνται το όνομα του Ιησού Χριστού (έστω ως Γιεσούα), ένα όνομα που για πολλά χρόνια μέσα στο Ισραήλ αναφερόταν μόνο υποτιμητικά ή και υβριστικά, (για όσους έχουν διαβάσει ταλμουδικά κείμενα).

Δείτε ένα βίντεο από ισραηλίτικο τηλεοπτικό κανάλι για την εξάπλωση των Μεσσιανικών Ιουδαίων στο Ισραήλ


Ακολουθεί η μετάφραση του άρθρου:

Η Επιτροπή Μεσσιανικής Δράσης (MAC) οδήγησε τον αγώνα κατά δύο προτεινόμενων νόμων που σκόπευαν να κάνουν το Μεσσιανικό Ιουδαϊσμό παράνομο στο Ισραήλ, έτσι και οι δύο προτάσεις απέτυχαν να γίνουν νόμος στη χώρα (Ισραήλ). Τώρα, η MAC (με το όνομα Επιτροπή Δράσης για το Μεσσιανικό Ιουδαϊσμό στα εβραϊκά) έχει επισήμως αναγνωριστεί ως μια ισραηλινή μη κερδοσκοπική οργάνωση.
Αυτά είναι πραγματικά απίστευτα νέα! Τώρα, επειδή οι Μεσσιανιστές Εβραίοι στάθηκαν στη θέση τους, οι Ισραηλινοί θα έρθουν αντιμέτωποι με μια απόφαση. Είναι ο οποιοσδήποτε τύπος Ιουδαϊσμού που εξασκούν (ή δεν εξασκούν) πιο αληθινός από τον δικό μας τύπο Ιουδαϊσμού- τον Μεσσιανικό Ιουδαϊσμό;
Πρόσφατα, παρα πολλά βιβλία εκδόθηκαν περιγράφοντας το Μεσσιανικό Ιουδαϊσμό με ένα μάλλον θετικό φως. Ένα νέο βιβλίο, γραμμένο από ένα ραββίνο που πρόκειται να εκδοθεί, περιγράφει το Μεσσιανικό Ιουδαϊσμό σαν ένα παρακλάδι του Ιουδαϊσμού. Κόντεψα να πέσω από την καρέκλα μου όταν είδα ένα σκίτσο με ένα menorah (επτάφωτη λυχνία) με επτά κλαδιά που περιείχε το δικό μας τύπο Ιουδαϊσμού μαζί με τους Ορθόδοξους, τους Συντηρητικούς, τους Αναμορφωτές και τους Αναδομητές (Ιουδαίους).
Καθώς το κίνημα της Μεσσιανική συναγωγής σέβεται την εβραϊκή του κληρονομιά και υπερασπίζει την εθνική μας πατρίδα, το Ισραήλ, η εβραϊκή κοινότητα αρχίζει να μας κάνει χάρη. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι εντελώς καινούργιο.
Όταν ο Ιησούς περπατούσε μέσα στη γη μας, Τον ακολουθούσαν χιλιάδες λαού εβραίων, αναζητώντας να μάθουν περισσότερα για το Θεό. Αναζήτησαν τα σχόλια του στους νόμους του Sabbat (Sabbath), στη μεγαλύτερη εντολή, στους νόμους του kashrut(kosher). Ήταν δημοφιλής, τουλάχιστον στους am ha-aretz (τους κοινούς λαϊκούς).
Ομοίως, καθώς η εβραϊκή κοινότητα μεγάλωσε, το βιβλίο των Πράξεων δηλώνει ότι οι πιστοί είχαν βρει χάρη στον εβραϊκό λαό. Και όχι μόνο αυτό, αλλά όταν ο ραββίνος Σαούλ (δηλ. ο Απόστολος Παύλος) πήγε στα ''μισθοφορικά του ταξίδια'', (οι Ιουδαίοι αποκαλούν, υποτιμιτικά, τους Μεσσιανικούς «μισσιονάριους» δηλαδή «μισθοφόρους» που εργάζονται, με την κρυφή υποστήριξη ευαγγελικών εκκλησιών του εξωτερικού, κυρίως των ΗΠΑ, για την μεταστροφή των Ιουδαίων στον Χριστιανισμό), συχνά τον ρωτούσαν να αγορεύσει στις τοπικές συναγωγές. Θεωρούνταν Εβραίος, εν τούτοις ένας Εβραίος που διέφερε από τα καθιερωμένα.
Πιστεύω ότι ο Μεσσιανικός Ιουδαϊσμός θα γίνει πιο αποτελεσματικός παρουσιάζοντας όλα όσα διακύρηξε ο Ιησούς κάνοντας το κίνημά μας και κάθε σύναξη σε αυτό το κίνημα, αρεστό στον Εβραϊκό λαό. Θα βρούμε χάρη, αλλά απαιτεί πειθαρχία και σκληρή δουλειά.
Ο Θεός έχει σχέδια για τον λαό μας. Κάλεσε τον Ισραήλ να γίνει ''φως των εθνών''. Αλλά αυτή τη στιγμή, ο Ισραήλ, στο μεγαλύτερο μέρος του είναι ακόμα στο σκοτάδι. Μόνο ένα μικρό ποσοστό Ιουδαίων έχουν δει το Φως του Κόσμου.
Αυτοί είναι θαυμαστοί καιροί.- ο Ισραήλ μαλακώνει απέναντι στους Μεσσιανιστές Εβραίους. Μερικοί μας αγκαλιάζουν κιόλας. Τα βιβλία περιγράφουν με ειλικρίνεια του τι είναι ο Μεσσιανικός Ιουδαϊσμός. Όλο και λιγότεροι περιγράφονται ως ''δολοπλόκοι μισθοφόροι'', αποφασισμένοι να καταστρέψουν τον Ιουδαϊκό λαό, όπως είχαμε περιγραφθεί στο παρελθόν.
Οι Μεσσιανιστές Εβραίοι είναι πλέον πιο ικανοί να σταθούν μαζί με την υπόλοιπη Εβραϊκή κοινότητα. Αυτό έχει οδηγήσει σε φυσιολογικές συζητήσεις στις οποίες μπορούμε να συστήσουμε τον ραββίνο μας τον Ιησού, το Μεσσία. Επίσης, υπάρχουν γεγονότα που η μη μεσσιανική εβραϊκή κοινότητα μπορεί να μοιραστεί μαζί μας. Αυτή η δοσοληψία θα χρησιμεύσει στον Κύριο για να εκπληρώσει τον σκοπό του. Θυμηθείτε, είμαστε όλοι κομμάτι του ίδιου menorah. Ετοιμαστείτε! Αισθάνομαι κάτι μεγάλο πρόκειται να συμβεί.
Shalom u'vracha (ειρήνη και ευλογίες)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου