Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010
Στην εφημερίδα Zaman διαβάζουμε ότι η Ankara ετοιμάζεται να εντατικοποιήσει τον Ιούλιο επαφές και πρωτοβουλίες σε ότι έχει να κάνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην είδηση υπογραμμίζεται ότι καθότι ο στόχος της ένταξης αποτελεί μια πολύ σημαντική πολιτική του τουρκικού κράτους, ο υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu στις 5-8 Ιουλίου θα επισκεφθεί διαδοχικά την Πορτογαλία, την Γερμανία και την Αγγλία.
Έπειτα από τις επαφές αυτές, θα πραγματοποιηθεί στην İstanbul η Σύνοδος Πολιτικού Διαλόγου όπου θα τεθούν επί τάπητος οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Ιουλίου, θα πάρουν μέρος η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Κάθριν Άστον, ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε, ο υπουργός Εξωτερικών Davutoğlu και ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Τουρκίας Egemen Bağış και θα εξεταστεί η πορεία ένταξης και οι διαπραγματεύσεις.
Η Ankara διατύπωσε εξάλλου και τις προσδοκίες της από το Βέλγιο που θα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. από 1ης Ιουλίου. Διά στόματος του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ Burak Özügergin, σημειώθηκε πως αναμένεται από την βελγική προεδρία να διορθώσει τις βλάβες που προκάλεσε η Κοινότητα.
Περνάμε στην εφημερίδα Yeni Şafak όπου διαβάζουμε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Abdullah Gül υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο Çankaya τον Ινδονήσιο ομόλογό του Σουσίλο Μπάμπανγκ Γιουντχογιόνο.
Μετά το πέρας των συνομιλιών οι οποίες διεξήχθησαν σε μία εξίσου φιλική ατμόσφαιρα, υπογράφηκαν 8 συμφωνίες μεταξύ των οποίων υπάρχει και μία που προβλέπει την αμοιβαία κατάργηση της θεώρησης εισόδου.
Ο πρόεδρος Gül στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, είπε το παρακάτω:
«Έχουμε την πλήρη πεποίθηση ότι μετά από την επίσκεψη αυτή, οι σχέσεις θα αποκτήσουν νέα ώθηση και θα εισέλθουν σε νέα φάση».
Ο φιλοξενούμενος πρόεδρος από την πλευρά του δήλωσε απόλυτα ευχαριστημένος και σημείωσε το εξής, «Θέλουμε να ανοίξουμε μια νέα σελίδα συνεργασίας και φιλίας ανάμεσα στην Ινδονησία και την Τουρκία, αυτή είναι η επιθυμία μας».
Η εφημερίδα Star στην είδηση με τίτλο «Να ξανασυζητηθεί η συμφωνία της Τεχεράνης» μας πληροφορεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι πρότειναν μαζί με την Αμερική στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας να γίνει μια σύσκεψη με Ρωσία, ΗΠΑ, Ιράν και ΔΥΑΕ, βάσει της συμφωνίας που έκαναν η Τουρκία και η Βραζιλία με την Τεχεράνη για την ανταλλαγή ουρανίου.
Ο Λαβρόφ υποστήριξε πως έτσι το Ιράν δεν θα χρειαστεί να παράγει ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 20% και πως ελπίζουν η πρόταση αυτή να βρει θετική ανταπόκριση από τη διοίκηση της Τεχεράνης.
Η εφημερίδα Haber Türk δημοσιεύει πως εντοπίστηκε νέος μαζικός τάφος κοντά στη Σρεμπρένιτσα και πως τα συνεργεία της ανασκαφής εντόπισαν μέχρι στιγμής δύο πτώματα.
Ο επικεφαλής της επιτροπής έρευνας μαζικών τάφων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη Αμόρ Μάσοβιτς, δήλωσε πως πληροφορήθηκαν ότι υπάρχει ένας μαζικός τάφος σε σκουπιδότοπο κάποιου χωριού κοντά στη Σρεμπρένιτσα και με δικαστική απόφαση ξεκίνησαν το έργο της ανασκαφής.
Όπως λέει στο δημοσίευμα, έως τώρα ανακαλύφθηκαν 20.000 πτώματα θαμμένα σε 13 μαζικούς τάφους που εντοπίστηκαν στη Σρεμπρένιτσα και την γύρω περιοχή.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου