Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Ελληνική Ορθόδοξος Κοινότης Στοκχόλμης Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος (Σύντομη αναδρομή)


Του Θεόφιλου Εμμ. Τσάππου



Ο «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος» ήταν η πρώτη καθ’ εαυτού Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία – Ενορία – της Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας. Στο παρόν κείμενο επιχειρώ μια σύντομη ανασκόπιση της ιστορίας της ενορίας-κοινότητας του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

Η ιδέα της ίδρυσης της ενορίας του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου γεννιέται από τη στιγμή που συνειδητοποιείται ότι η Ελληνική παροικία άρχισε να μεγαλώνει. Εικάζεται ότι η πρώτη οικογένεια στη Στοκχόλμη ήταν αυτή του Θεόφιλου Ι. Τσάππου από την Κάλυμνο. Ο Θεόφιλος Ι. Τσάππος εγκαταστάθηκε στη στη Σουηδία το 1876 με του τρείς γιούς του Ιωάννη, Μιχαήλ και Εμμανουήλ. Ο Ιωάννης με τη σύζυγό του Μαρία απέκτησαν στη συνέχεια 5 παιδιά, ο Μιχαήλ με τη συζυγό του Μαρία απέκτησαν 2 παιδιά και ο Εμμανουήλ με την σύζυγό του Θεμελίνα 2 παιδιά.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την δραστήρια θεία μου Μαρία, σύζυγο του Μιχάλη. Αυτή μαζί με τη μητέρα μου και δυο-τρεις άλλες γυναίκες καθώς και την κυρία Grant έγραψαν στον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη ότι η Στοκχόλμη είχε την ανάγκη ιδρύσεως μιας ορθόδοξης εκκλησίας. Αυτό έγινε κάποτε το 1953. Έλαβαν γράμμα από τον Πατριάρχη ότι η επιθυμία τους θα εξεταστεί. Μετά από μερικούς μήνες καταφθάνει από το Λονδίνο ο τότε Αρχιεπίσκοπος Θυατειρών, Μεγάλης Βρετανίας και πάσης Σκανδιναβίας, ο Αθηναγόρας (Καβαδάς), όπου φιλοξενήθηκε στην οικία του θείου μου, του Μιχαήλ Τσάππου. Ο σεβασμιώτατος Αθηναγόρας έκανε μια έκθεση στο Πατριαρχείο, το οποίο όμως έκρινε ότι ο αριθμός μελών της παροικίας ήταν μικρός.

Πέρασε σχεδόν μια δεκαετία από τότε πριν γίνει νέα επαφή με το Οικουμενικό Πατριαρχείο με περισσότερες υπογραφές, γιατί εν τω μεταξύ ήρθαν αρκετοί Έλληνες στο Södertälje για να εργαστούν στην Scania – αρκετοί απ’ αυτούς προέρχονταν από τα ανθρακωρυχεία του Βελγίου. Εκτός των προαναφερόμενων πρωτοστάτησαν στην καινούργια προσπάθεια οι Αλέξανδρος Φράγκος, Ευτυχία Φράγκου, οι οικογένειες Δ. Νταλιάνη, Δ. Μεράκου, Γ. Γεωργιάδη, Σ. Κουμή, Π. Αντωνοπούλου, Α. Τσελέπη, Ι. Χρύσανθου, Γ. Κολοκυθά, κ.α.

Το 1964 μας επισκέφθηκε ο Αθηναγόρας, διάδοχος του Αθηναγόρα (Καβαδά), από το Λονδίνο και ίδρυσε στη Στοκχόλμη την πρώτη μας εκκλησία βαφτίζοντάς την «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος», προς τιμήν του Πολιούχου της Πάτμου, μιας και η γενέτειρά του ήταν η Πάτμος.

Στην αρχή εκκλησιαζόμασταν στο παρεκκλήσι του Αγίου Ιακώβου στο Kungsträdgården, με πρώτο ιερέα τον αρχιμανδρίτη πάτερ Νικόλαο. Μετά από ένα διάστημα μεταφερθήκαμε μόνιμα στο παρεκκλήσι του Ιερού Ναού της Μαρίας Μαγδαληνής.

Τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο επισκέφθηκαν κατά καιρούς οι Αρχιερείς Ιάκωβος της Βόρειας Αμερικής, ο Μελίτων, ο Χαλκιδώνος, ο Εθνάρχης και Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος, κ.α.

Ο πρώτος μας μητροπολίτης ήταν για ένα μικρό διάστημα ο Αθηναγόρας. Ο δεύτερος ήταν ο μητροπολίτης Πολύευκτος. Ο τρίτος ήταν ο μητροπολίτης Παύλος, ο οποίος ενθρονίστηκε στο παρεκκλήσι της Μαρίας Μαγδαληνής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, ο οποίος είναι και σήμερα ο Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας και Πάσης Σκανδιναβίας.

Για κάποιο ανεξήγητο λόγο το 1975 ο Μητροπολίτης Παύλος διέλυσε το νόμιμο εκκλησιαστικό συμβούλιο στη Στοκχόλμη. Η μεγαλύτερη πλειοψηφία του εκκλησιάσματος αισθάνθηκε ξαφνικά μια μεγάλη προσβολή και απογοήτευση και αποφάσησε, με τα λίγα χρήματα που είχε και με προσφορές και δωρεές ανώνυμων συμπατριωτών, να προκαταβάλει ένα ποσό (κάτι σαν καπάρο) για την αγορά των κτιρίων επί της Idungatan 4.

Η ενορία-κοινότητα του Άγιου Ιωάννη του Θεολόγου, έδωσε εντολή κι εξουσιοδότηση στους κκ Α. Φράγκο, Δ. Νταλιάνη και Δ. Μεράκο να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για την απόκτηση του κτιρίου. Έτσι δημιουργείται το σημερινό Ίδρυμα Ελληνική Πολιτιστική Στέγη «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος», που φέρει το όνομα της ενορίας-κοινότητας, η οποία είναι αγοραστής και ο ιδρυτής του, και αποτελεί τη βάση του Ιδρύματος.
Η Ελληνική Ορθόδοξος Κοινότης του Άγιου Ιωάννη του Θεολόγου υπήρχε, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει έως ότου υπάρχει έστω και μια οικογένεια Ελλήνων στη Σουηδία, που ενδιαφέρεται για τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό του Έθνους μας, μέ ή χωρίς παπά και ψάλτη.

Η Ελληνική Ορθόδοξος Κοινότης του Αγιου Ιωάννη του Θεολόγου

Θεόφιλος Εμμ. Τσάππος


Πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνική Πολιτιστική Στέγη

«Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου