Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Η Ορθοδοξια στην Κίνα


Ξέρετε ότι υπάρχουν Ορθόδοξοι σήμερα στην Κίνα; Ίσως μας κάνει εντύπωση, καθώς θεωρούμε ότι οι Κινέζοι πιστεύουν στον Κομφουκιανισμό, τον Ταοϊσμό και τον Βουδισμό, ωστόσο υπάρχουν ορθόδοξοι στην Κίνα και μάλιστα έχουμε και μάρτυρες και Αγίους. Από ένα κείμενο του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεωργίου Πιπεράκη, αντλούμε τις πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες:

Ο χριστιανισμός πιθανόν να πήγε στην Κίνα από τον Απόστολο Θωμά. Κάποιες οργανωμένες προσπάθειες έγιναν από τους μονοφυσίτες νεστοριανούς τον 6ο αιώνα και από ιεραποστόλους της παπικής Εκκλησίας. Η Ορθοδοξία πέρασε στην Κίνα μέσα από τις συγκρούσεις που είχε ο Αυτοκράτορας Κανγκ - Τσι με τους Ρώσους της Σιβηρίας το 1685. Ο Κινέζος ηγέτης συνέλαβε αιχμαλώτους, αλλά και μια ομάδα Κινέζων αξιωματούχων που είχαν αυτομολήσει στους Ρώσους και ήδη είχαν βαπτιστεί ορθόδοξοι και τους έφερε σε μια περιοχή βορειοανατολικά του Πεκίνου. Ένας βουδιστικός ναός μετετράπη σε ναό του Αγίου Νικολάου και για τις θρησκευτικές τους ανάγκες ο Κανγκ -Τσι ζήτησε να έρθουν ορθόδοξοι ιερείς. Ο πρώτος ιερέας λεγόταν π. Μάξιμος Λεοντίεφ.
Οι ορθόδοξοι απέκτησαν την εύνοια του αυτοκράτορα, ο οποίος τους στήριζε, και ανέβαιναν στις βαθμίδες της κινεζικής αριστοκρατίας. Ωστόσο, ο Κάνγκ - Τσι απογοητεύτηκε κάποια στιγμή όταν κατάλαβε ότι οι παπικοί ιεραπόστολοι εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα των Ευρωπαίων και προχώρησε σε διώξεις εναντίον όλων των χριστιανών, αν και τους ορθόδοξους εξακολούθησε να τους βλέπει με καλό μάτι. Το 1860 οι Ορθόδοξοι έμειναν μόνο 200 στον αριθμό, αλλά όταν το Ρωσικό κράτος σταμάτησε να ανακατεύεται στα εκκλησιαστικά πράγματα, τότε η ορθόδοξη κοινότητα άρχισε πάλι να αναπτύσσεται, ξανακερδίζοντας την εμπιστοσύνη των Κινέζων ηγετών.






Τότε, η Κινεζική Ορθοδοξία απέκτησε Κινέζους ιερείς και Κινέζο Μητροπολίτη, τον Μητροφάνη Τσι - Σουνγκ, ο οποίος ανακηρύχτηκε Άγιος. Πολλές εκκλησίες χτίστηκαν, ενώ η Θεία Λειτουργία τελούνταν έξω από το Πεκίνο, σε άλλες πόλεις της Κίνας, αλλά και στην περιοχή της Μαντζουρίας.

Το 1901 γίνεται διωγμός και έχουμε και μάρτυρες για την αγάπη του Χριστού στην Κίνα. Οι συντηρητικοί Κινέζοι, που θέλουν να διώξουν τους ξένους και να διατηρηθεί ο παραδοσιακός κινεζικός πολιτισμός, σκοτώνουν τους Άγγλους ιεραποστόλους αρχικά και στη συνέχεια επικηρύσσουν όλους τους χριστιανούς, ζητώντας να ακολουθήσουν τις παραδοσιακές κινεζικές θρησκείες, αλλιώς θα σφαγούν. 300 Κινέζοι Ορθόδοξοι βρίσκουν μαρτυρικό θάνατο, ενώ οι εκκλησίες και τα σπίτια τους παραδίδονται στη φωτιά από τους φανατικούς συντηρητικούς.

Μερικά από τα ονόματα των Κινέζων Ορθοδόξων μαρτύρων και Αγίων είναι τα εξής: Μητροφάνης Τσι - Σουνγκ, Τατιάνα Τσι - Σουνγκ, Ησαίας Τσι -Σουνγκ, Ιωάννης Τσι- Σουνγκ, Μαρία Τσι -Σουνγκ (οικογένεια ολόκληρη), Κλήμης Κιού- Κιν, Ματθαίος Χάι-Κουάν και άλλοι.

Με τις πρεσβείες των Κινέζων Ορθοδόξων Αγίων Μαρτύρων, όπως του Αγίου Μητροφάνη, συνεχίζεται το έργο της Oρθόδοξης Εκκλησίας στο Χόνγκ – Κονγκ, την Κίνα και την Ταΐβάν, όπως φαίνεται και από την πρόσφατη δημιουργία του μοναδικού περιοδικού «Ορθόδοξοι Ψίθυροι», που κυκλοφορεί στα κινεζικά σε 13.000 αντίτυπα!

Σήμερα, η Κίνα βρίσκεται υπό την δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τους λίγους Ορθοδόξους που έχουν απομείνει ποιμαίνει ο Μητροπολίτης Χονγκ -Κονγκ

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Καμπάνα για τοκογλυφία σε δύο ιερείς των Φαρσάλων

«Φραγγέλιο» από το Επισκοπικό Δικαστήριο για δύο ιερείς των Φαρσάλων, οι οποίοι είχαν συλληφθεί τον περασμένο Μάιο για τοκογλυφία σε βάρος συναδέλφου τους.
Αργία και επανεξέταση της υπόθεσης για τον έναν, παραπομπή στο Συνοδικό Δικαστήριο για τον άλλον, ήταν η απόφαση του «πρωτόδικου» δικαστηρίου της Εκκλησίας για τους ιερείς της Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδας και Φαναριοφαρσάλων.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά την καταγγελία του 51χρονου ιερέα-θύματος, που δανείστηκε με τοκογλυφικούς όρους, καθώς -όπως ισχυρίστηκε- εκβιαζόταν με απειλές κατά της ζωής του. Η αστυνομία έστησε παγίδα και, εκτός από τους δύο ιερείς, ηλικίας 35 και 49 ετών, οι οποίοι ήταν οι τελικοί αποδέκτες προσημειωμένων χαρτονομισμάτων, που αποτελούσαν τη δόση έναντι του δανείου, συνέλαβε και ακόμη δύο άτομα ηλικίας 28 ετών, που μεσολαβούσαν για την είσπραξή τους, με τον έναν εξ αυτών να παίζει το ρόλο του «σκληρού»...
Ο 51χρονος, ο οποίος αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, είχε δανειστεί στις αρχές του χρόνου ποσό 10.000 ευρώ από τον 28χρονο αλλοδαπό, εκδίδοντας προς τούτο συναλλαγματικές αξίας 37.000 ευρώ. Το ίδιο χρονικό διάστημα δεχόταν επανειλημμένως απειλές κατά της ζωής του και κατά της οικογένειάς του, σε περίπτωση μη εξόφλησης του ανωτέρω ποσού, από τον 28χρονο Ελληνα, συνεργάτη του αλλοδαπού.
Οταν στήθηκε η παγίδα και από την έρευνα που ακολούθησε, διαπιστώθηκε ότι πραγματικοί δανειστές ήταν δύο ιερείς, οι οποίοι είχαν... αφιερωθεί στον Μαμμωνά. Ο 35χρονος, για λογαριασμό του οποίου ενεργούσαν οι δύο 28χρονοι και στον οποίο παρέδωσαν τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα, αλλά και ένας ακόμη, ο οποίος επίσης θα έπαιρνε μέρος του ποσού ως δικαιούχος.

Εργα σε εκκλησίες της Αττικής

Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών διεκδίκησε και θα λάβει κονδύλια από το ΕΣΠΑ για έργα σε ναούς που δεν είναι κατ' ανάγκην βυζαντινά μνημεία. Τα κονδύλια αυτά δεν μειώνουν το μπάτζετ που αφορά έργα για τον πολιτισμό.
Ωστόσο, ήταν απαραίτητο σύμφωνα με το άρθρο 21 παρ. 8 του Ν. 3614/2007 να εγκριθούν από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Ετσι κι έγινε. Ηταν τυπική η διαδικασία έγκρισής τους προχθές από το ΚΑΣ και ως εκ τούτου θ' αρχίσουν εργασίες σε πολλές εκκλησίες του λεκανοπεδίου της Αττικής. Πέρα από τη συντήρηση των τοιχογραφιών της Μητρόπολης των Αθηνών, θα μπουν σκαλωσιές και σε άλλους ναούς, όπως είναι ο Αγιος Νικόλαος των Αχαρνών, ο ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Πλάκα, της Αγίας Τριάδας στη Μονή Πεντέλης, της Αγίας Μαρίνας στο Θησείο, ο Αγιος Γεώργιος στην πλατεία Καρύτση, το μετόχι της Αγίας Φιλοθέης κ.ά.

Μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ στο Φανάρι

Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νικολάου Μαγγίνα

Δεν πιστεύουμε στη  θεωρία της σύγκρουσης των πολιτισμών, επεσήμανε  ο Οικουμενικός Πατριάρχης  Βαρθολομαίος  κατά τη διάρκεια  συνάντησής του με δύο μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου.  Οι βουλευτές  Γουόλι Χέργκερ (εκλ. Καλιφόρνια) και Στιβ Κίνγκ (εκλ. Αϊόβα), συνοδευόμενοι από τον Γεν.Πρόξενο των ΗΠΑ στην Πόλη, Σκοτ Κίλνερ, την συνεργάτιδά τους κυρία Σάρα Μπλόχερ, τον στρατιωτικό Τζον ο’ Σι και την κυρία Χανα Ντράπερ, υπεύθυνη για θέματα θρησκευτικών ελευθεριών στο Γεν.Προξενείο, επισκέφθηκαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο την Παρασκευή και είχαν ωριαία ιδιαίτερη συνάντηση κατά την οποία συζήτησαν θέματα που απασχολούν το Πατριαρχείο και την Ομογένεια της Πόλης. Επίσης έγινε αναφορά στις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την προώθηση του διαλόγου μεταξύ των  τριών μονοθεϊστικών Θρησκειών καθώς και για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος ως μέρους της Δημιουργίας του Θεού. 

«Οι πρωτοβουλίες μας αυτές έχουν ως στόχο την εδραίωση της ειρήνης  σ΄ όλο τον κόσμο», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης  ο  οποίος ενημέρωσε τους Αμερικανούς πολιτικούς για την πρόσφατη απόφαση που ελήφθη, κατόπιν εισηγήσεως του, στη σύναξη των Προκαθημένων των Πρεσβυγενών Θρόνων της Ορθοδοξίας  και αφορά στη σύγκληση μιας διασκέψεως  που θα συμμετάσχουν θρησκευτικοί Ηγέτες και προσωπικότητες από τη Μέση Ανατολή και γενικότερα από χώρες της λεκάνης της Μεσογείου με σκοπό την υιοθέτηση της λεγόμενης «Χάρτας της Μεσογείου», μιας πρωτοβουλίας  με στόχο τη συστράτευση όλων στον αγώνα της προστασίας του  φυσικού περιβάλλοντος  και για την επικράτηση της ειρήνης μεταξύ των λαών της περιοχής.

«Δεν πιστεύουμε στη θεωρία της σύγκρουσης των πολιτισμών, Ανατολής και Δύσης, που διετύπωσε ο Χάντιγκτον», τόνισε  ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Αξίζει να σημειωθεί πως οι Αμερικανοί πολιτικοί συμφώνησαν πως η θρησκεία αποτελεί καθοριστικής σημασίας παράγοντα στην διασφάλιση της ειρήνης στον κόσμο. Ο Πατριάρχης επεσήμανε  πως απαιτείται η συμβολή όλων προς αυτή την κατεύθυνση και  εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον.

Οι δύο αμερικανοί πολιτικοί πριν το Φανάρι, επισκέφθηκαν την Αθήνα, την Λευκωσία και την Άγκυρα.

 

Θυρανοίξια στο βυζαντινό Μοναστήρι Ταλαντίου στην Αργολίδα

Αργολίδα, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Βαγγέλη Μπουγιώτη


Θυρανοίξια έγιναν στο Βυζαντινό μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην περιοχή Αραχναίου Αργολίδας, στο νέο παρεκκλήσιο του μοναστηριού που είναι αφιερωμένο στον Τίμιο Πρόδρομο και την Αγία Ευγενείας .Τα θυρανοίξια τέλεσε ο βοηθός επίσκοπος της μητροπόλεως Αργολίδας ο Επιδαύρου Καλλίνικος ,παρουσία κι άλλων ιερέων από τις γύρω περιοχές σημειωθεί πως το μοναστήρι αυτό είναι μετόχι της Βυζαντινής μονής του Αγίου Δημητρίου Καρακαλά στο Ναύπλιο.

Η γυναικεία αδελφότητα της μονής είχε φροντίσει με κάθε λεπτομέρεια τα πάντα .Στο τέλος της τελετής των του μικρού αγιασμού ο θεοφιλέστατος μίλησε για τον σκοπό που γίνεται αυτή η τελετή και ευχαρίστησε την Ηγουμένη της μονής την γερόντισσα Ακακία και την αδελφότητα για το μεγάλο έργο που έχουν καταφέρει ώστε αυτή η παλιά μονή να ξαναβρεί την αίγλη της. Μετά τον πανηγυρικό εσπερινό ακολούθησε κέρασμα σε όλο τον κόσμο που είχαν έρθει στο μοναστήρι. Μεταξύ άλλων και ο βουλευτής Αργολίδας με την ΝΔ Γ. Αδριανός καθώς και οι πολιτικές αρχές του δήμου διευρυμένου δήμου της επαρχίας Ναυπλίας.

Ανάμεσα στα βουνά και απομονωμένο βρίσκεται η ιερά μονή του Ταλαντίου, 7 χλμ από το χωριό Αραχναίο ή Χέλι . Το μοναστήρι αυτό χτίσθηκε γύρω στα 1750 με 1770 .Βάση γραπτών μαρτυριών το μοναστήρι χτίσθηκε στην περιοχή εκείνη γιατί οι μοναχοί ήθελαν να απομακρυνθούν από το χωριό και το παλιό τους μοναστήρι .Η ζωή του μοναστηριού ήταν συνεχής από ιδρύσεώς του μέχρι και το 1892 όπου συγχωνεύτηκε μαζί με άλλα μοναστήρια για 10 περίπου χρόνια κατόπιν ξαναλειτούργησε ως το 1993 όταν έμεινε χωρίς καμία μοναχή και ενώθηκε με την μονή Καρακαλά.

Αρχικά η μονή είχε τη μορφή παραλληλόγραμμου συγκροτήματος ,τώρα η δυτική πλευρά έχει κατεδαφιστεί και μόνο μια πέτρινη κολώνα έχει απομείνει. Το καθολικό της μονής ανακαινισμένο βρίσκεται στο κέντρο του μοναστηριού και αποτελεί σταυρεπίστεγο κτίσμα με ημικυκλική αψίδα στο ιερό και είναι αφιερωμένο στην κοίμηση της Θεοτόκου. Στη δυτική πλευρά υψώνεται ένα δίλοβο καμπαναριό. Εσωτερικά έχει αγιογραφηθεί με διάφορες αγιογραφίες χωρίς να σώζεται η κτητορική επιγραφή που θα αποκάλυπτε το όνομα του αγιογράφου

Έκθεση για Ελληνορθόδοξες εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης

Κωνσταντινούπολη, του Νικολάου Μαγγίνα
Οι ελληνορθόδοξες εκκλησίες της Κωνσταντινουπόλεως πριν από την περίοδο των μεταρρυθμίσεων του Τανζιμάτ ( 1839 – 1856 ) αποτελούν το θέμα της νέας έκθεσης του Γενικού Προξενείου στην Κωνσταντινούπολη. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο την Δευτέρα στις 18 Ιανουαρίου στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Προξενείου. Θα παρουσιασθούν φωτογραφίες πενήντα τριών ελληνορθόδοξων εκκλησιών που λειτουργούσαν στήν Οθωμανική εποχή πρίν τις μεταρρυθμίσεις.

Επιμελητής της έκθεσης είναι ο τούρκος Βυζαντινολόγος Δρ. Ζαφέρ Καρατζά, ο οποίος έχει επικεντρωθεί στην μελέτη των εκκλησιών αυτών και το 2008 εξέδωσε στα Τουρκικά σχετικό βιβλίο με τίτλο «Οι ελληνορθόδοξες εκκλησίες  στην Πόλη πριν από το Τανζιμάτ» επεξηγηματικά πανό θα πλαισιώνουν την έκθεση το υλικό της οποίας θα προβάλλεται σε πέντε γλώσσες (ελληνικά, τουρκικά, αγγλικά, ρωσικά και ρουμανικά).

Η σημαντική αυτή έκθεση που πραγματοποιείται με την πρωτοβουλία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη Βασιλείου Μπορνόβα θα διαρκέσει έως τις 21 Φεβρουαρίου.

Η έκθεση αναμένεται να συμβάλλει στην περαιτέρω γνωριμία καθώς και στην εξοικείωση της ευρύτερης Τουρκικής κοινωνίας με την παράδοση και την κληρονομιά της Ορθόδοξης Ρωμιοσύνης της Πόλης. Μετά την άλωση της Βασιλεύουσας, κατά την Οθωμανική περίοδο η Ελληνορθόδοξη κοινότητα της Πόλης συσπειρώνεται γύρο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη τον Γεννάδιο Σχολάριο και υπό τη σκέπη του Πατριαρχείου. Έκτοτε καταβάλλεται προσπάθεια να επισκευασθούν εκκλησίες οι οποίες είχαν καταστραφεί, με απώτερο σκοπό να εξασφαλισθεί η διάσωση των Βυζαντινών εκκλησιών στον ίδιο τους το χώρο. Με τον τρόπο αυτό στο πέρασμα του χρόνου οι Ελληνορθόδοξες εκκλησίες διατηρούν την βυζαντινή τους κληρονομιά και χάρη στις επισκευές ή τις ανοικοδομήσεις που πραγματοποιούνται πάντοτε στο πλαίσιο των σχετικών Οθωμανικών κανονισμών διατηρούν και την αρχιτεκτονική τους υπόσταση.

Κατά την οθωμανική περίοδο, μεγάλο τμήμα των βυζαντινών εκκλησιών, ιδιαίτερα αυτών που έφεραν τρούλο, απέκτησαν νέα λειτουργία, καθώς μετατράπηκαν σε τεμένη. Οι εναπομείνασες εκκλησίες χρησιμοποιήθηκαν ως λατρευτικοί χώροι της ελληνορθόδοξης κοινότητας. Οι εκκλησίες της εποχής, κατά κανόνα, ήταν ξυλόστεγες μικρές βασιλικές, δηλαδή ορθογώνια οικοδομήματα, περίκλειστα και ταπεινά. Απαγορευόταν, επίσης, να φέρουν τρούλο καθώς και να έχουν εξωτερικά σταυρό ή άλλο διακριτικό σύμβολο. Επειδή ο ήχος της καμπάνας απαγορευόταν, δεν υπήρχε ούτε καμπαναριό. Έτσι, την οθωμανική περίοδο πριν από το Τανζιμάτ, οι ελληνορθόδοξες εκκλησίες διαμορφώθηκαν ως απλές, λιτές και τυποποιημένες βασιλικές.

Μέχρι το Τανζιμάτ, υποχρεωτικοί κανόνες υπαγόρευαν την αρχιτεκτονική των λατρευτικών κτιρίων των Χριστιανών. Κατά κανόνα, απαγορευόταν η οικοδόμηση νέων ναών. Κατ’ εξαίρεση, ήτο δυνατόν να οικοδομηθούν νέοι ναοί υπό την προϋπόθεση να έχει προϋπάρξει ναός στον συγκεκριμένο τόπο και ο νέος ναός να φέρει τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του παλαιού. Σε περίπτωση που εκδιδόταν η σχετική άδεια, η επισκευή των ναών μπορούσε να γίνει υπό τον όρο της διατήρησης των διαστάσεων και των αρχικών σχεδίων τους, δηλαδή κατά τρόπο που απέτρεπε οποιαδήποτε καινοτομία. Επιπροσθέτως, πέρα από αυτό το σύστημα αδειών και ελέγχου, η εν γένει διαδικασία ήταν περίπλοκη και πολυέξοδη. Έτσι, όλο το διάστημα ως το Τανζιμάτ, με δεδομένη την, πλήρη σχεδόν, απαγόρευση της ανέγερσης νέων εκκλησιών, η ελληνορθόδοξη κοινότητα υποχρεώθηκε να περιοριστεί στην ανοικοδόμηση και επισκευή των εκκλησιών που ήδη υπήρχαν.

Οι Ορθόδοξες εκκλησίες της Ρωμιοσύνης στην Πόλη, που οι ρίζες τους απλώνονται στην κληρονομιά του Βυζαντίου και η αρχιτεκτονική τους μορφοποιήθηκε κάτω από τις συνθήκες που επέβαλλε η Οθωμανική Δοιήκηση, εξακολουθούν μέχρι σήμερα, νά υπάρχουν καί νά λειτουργούν, παρά τις κατά καιρούς ιστορικές περιπέτιες, και οπωσδήποτε πιστεύουμε οτι θα συνεχίσουν και στο μέλλον.






































































Οι φωτογραφίες είναι από τις προετοιμασίες για την έκθεση στο Σισμανόγλειο Μέγαρο σήμερα το απόγευμα, όπου αναρτήθηκε σχετικό ενημερωτικό πανώ.